Άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο, αλλά αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης του 1ου τριμήνου (στο 1,1% από 1,3%) ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όλο το 1ο εξάμηνο οι πιέσεις στην οικονομία διατηρήθηκαν, αλλά και ότι το success story που επιχειρούσε να χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τελικά “θολό”.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης για φέτος στο 2,3%. Η Κομισιόν, στην τελευταία της έκθεση, προέβλεπε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 2,1%, ενώ η ΤτΕ και το ΙΟΒΕ εκτιμούσαν προεκλογικά ρυθμό ανάπτυξης το πολύ στο 1,9%.
Αναλυτικά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 2ο τρίμηνο 2019, σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%. Παρουσίασε δε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2019.
Σε ετήσια βάση, τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλη πίεση στις επενδύσεις, αλλά και στις εισαγωγές. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ώθηση μέσω της κρατικής κατανάλωσης, που αυξήθηκε κατά 5,3% το 2ο τρίμηνο, λόγω των προεκλογικών παροχών. Αναλυτικά:
*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.
*Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.
*Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
*Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.
Το β’ εξάμηνο
Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει, αλλά και με την μετεκλογική αλλαγή του οικονομικού κλίματος που καθρεφτίζεται και στην εκτόξευση (για δεύτερο συνεχή μήνα) του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, θα καταφέρει να πετύχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα δημιουργήσει και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ούτως ώστε να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ περιορίστηκε τελικά σε ρυθμό 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο. Ήταν δηλαδή βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1% το 2018).
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την ισχνή άνοδο του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο έδειχναν ότι σχετιζόταν με τις μεγάλες πιέσεις στην κρατική κατανάλωση και στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.