Προχωρούν αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο λόγος για τις 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις της 1ης αξιολόγησης σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας που πρέπει να γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, οι 16 αυτές ειδικές μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις  που καλύπτουν και τους έξι τομείς πολιτικής και αποφασίστηκαν στο Eurogroup “προχωρούν, αλλά καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.

Αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι παράλογο ότι δεν έχουν γίνει δεδομένου του περιθωρίου που υπάρχει, αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, υπάρχει ζήτημα.

Επισημαίνεται ότι αρκετές συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επείγοντα χαρακτήρα, ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό και πολύ πριν από την έκδοση της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης προς το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη,, τις διαδικασίες αδειοδότησης,  τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο και το Δημόσιο με τον διορισμό  γραμματέων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι “η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέραν του δημοσιονομικού) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους”

Παρουσιάζοντας την 1η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν κάνει σαφές ότι η “ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση. Επισημαίνει επίσης ότι αυτή η 2η έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας “θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους”.

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Για το χρέος αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας βελτιώθηκαν, μεταξύ άλλων, υπό το φως της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου 2018, αν και παραμένουν πολύ χαμηλότερες από την επενδυτική βαθμίδα.

Παρά τις βελτιωμένες αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ασταθείς, δείχνοντας την παραμένουσα ευάλωτη θέση της Ελλάδας στις μεταβολές του κλίματος της αγοράς, επισημαίνεται.

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να δημοσιεύσει ένα ημερολόγιο εκδόσεων για το 2019. Ενώ οι εκδόσεις θα χρησιμεύσουν για την δόμηση της εμπιστοσύνης των αγορών και τη δημιουργία ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, δεν χρειάζονται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, αναφέρεται. Επίσης επισημαίνεται ότι υπήρξε ενημέρωση στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που δείχνει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από την τελευταία DSA που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Πηγή: http://www.capital.gr/oikonomia/3328940/komision-den-exei-ginei-oute-mia-apo-tis-16-metarruthmiseis