Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης παρουσίασε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως επισήμανε, το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο και ανέπτυξε, θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους,οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ανέφερε ότι ή πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου είναι μία εκτεταμένη, αλλά συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, μείωση φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενίσχυση στα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, αλλά και βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία. Προανήγγειλε μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Ανέπτυξε τις προτεραιότητες του σχεδίου της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων,  την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Έκανε επίσης λόγο για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας. “Ισχυροποίηση της οικονομίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα”.

Τόνισε ότι “κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι η μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου, με αλληλεγγύη στους ασθενέστερους”. Σημείωσε δε ότι το σχέδιο εστιάζει μεταξύ των άλλων θα οδηγεί στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, στη συστηματική, ασφαλή και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές και τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι τέσσερις προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ

Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, μέσω της απλοποίησης της νομοθεσίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η ενσωμάτωση των φορολογικών επενδυτικών κίνητρων που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται “θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, προανήγγειλε βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

Δεύτερη προτεραιότητα του σχεδίου, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο, με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος, με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό, είπε ο υπουργός.

Τρίτη προτεραιότητα του σχεδίου, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Τέταρτη προτεραιότητα του σχεδίου, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες, με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας και την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους, προανήγγειλε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε δε πως η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της οικονομίας.

Πηγή: https://www.capital.gr/oikonomia/3371970/x-staikouras-to-anaptuxiako-sxedio-tha-epitrepsei-tin-meiosi-ton-protogenon-pleonasmaton